Bel vandaag nog +31 6 24667906.

By in tips with 0 Comments

Het kopen van een huis in Portugal gaat er nét even wat anders aan toe dan hier in Nederland. Om die reden is het aan te raden om uw te laten begeleiden door een ervaren partij. Zo voorkomt u teleurstelling achteraf.

DroomhuisPortugal helpt als Nederlandse partij bij het kopen van uw droomhuis. Wij nemen graag het stappenplan met u door én begeleiden u graag door het gehele proces.

Stappenplan voor het kopen van een Huis in Portugal

1. Intakegesprek
Laat u vooraf goed informeren door DroomhuisPortugal.nl. Plan vrijblijvend een intakegesprek in met Cor van der Linde, eigenaar van deze website. Deze kunt u inplannen via het contactformulier op de website, of u kunt bellen voor 17.00 op werkdagen naar +316 24667906. Ook kunt u natuurlijk direct mailen naar info@droomhuisportugal.nl

2. Rondleiding langs de huizen
Nadat u van alle ins- en outs op de hoogte bent gebracht door onze Adviseur in Nederland zullen wij u begeleiden in Portugal. Wij zullen uw droomobject (of meerdere) bezoeken en alle opties gezamenlijk afwegen.
Natuurlijk staat er tegenover ieder project een prijs in de boeken. Met een goede en ervaren adviseur aan uw zijde versterkt u uw machts- en onderhandelingspositie. Wellicht dat we een deel van de prijs af kunnen halen.
Overigens is het in sommige gevallen niet mogelijk om te onderhandelen over de prijs, vaak zien we dit bij nieuwbouwprojecten. Een mogelijkheid die zich dan voor zal doen is dat u wellicht apparatuur of andere extra’s tegen een kleinere prijs kunt inkopen.

3. In gesprek met de advocaat
In Portugal is het zeer gebruikelijk om te werken met een advocaat. Deze persoon zal voor u een zogenaamde Numero de Contribuinte aanvragen bij het Ministerie van Financiën. Om deze aan te vragen heeft u enkel uw Paspoort of Identiteitskaart nodig.
Woont u niet nog in Portugal, dan dient u de fiscale verantwoordelijk aan iemand anders over te dragen. Familie of vrienden kunnen dit voor u doen, heeft u geen bekenden in Portugal dan kan de advocaat deze voor u overnemen.
Hierbij helpen wij u natuurlijk met een betrouwbare advocaat vinden. Er zijn namelijk partijen die enorm hoge prijzen hanteren. DroomhuisPortugal helpt u voorkomen woekerprijzen te betalen.

4. Opstellen van een Voorlopig Koopcontract
Het is aan te raden om alles direct vast te laten leggen in een voorlopig koopcontract. Hiermee voorkomt u dat uw droomhuis wordt verkocht voor uw neus. Bij het opstellen van een voorlopig koopcontract ofwel de ‘Promessa de Compra e Venda’ welke uw advocaat voor u opstelt, is het aan te raden dat u een advocaat neemt.
Portugal kent tevens zogenaamde ‘reserveringscontracten’. Echter zijn deze vaak niet bindend. Uw rechten en plichten zijn dus vele malen beter beschermd tijdens een voorlopig koopcontract, welke wél bindend is. De Portugese wet schrijft namelijk voor dat u, de koper, indien de verkoper het contract niet nakomt, de verkoper u de aanbetaling dubbel moet terugbetalen.
Wat staat er zoal in een voorlopig koopcontract?
– Identificatie van zowel de koper als verkoper
– Gegevens rondom onroerend goed, inclusief kadasterinschrijving
– De prijs van het onroerende goed, de hoogte van de aanbetaling en het betalingsschema. Welke wordt opgesteld in overeenstemming met de eigenaren.
– Tijdsbestek tot wanneer de notariële akte uiterlijk getekend wordt en dus de overdracht plaatsvindt.
– Aanbetaling dient te worden terugbetaald indien de Hypotheek niet kan worden voldaan.
– Huis vrij van schulden bij oplevering.
– Inboedelovereenkomst
– De naam van de officiële makelaar, waarbij u koopt met naam en licentienummer.

5. De aanbetaling in Portugal is over het algemeen 20%  van de koopsom.
Meestal heeft u dit bedrag bij het bekijken van uw droomhuis niet op zak. Bij het tekenen van het voorlopige koopcontract kan een kleiner bedrag overeengekomen worden met de eigenaar. Wanneer thuisgekomen, kunt u het resterende bedrag overmaken per bank. Dit wordt uiteraard in het contract overeengekomen.

6. Tijd tussen Voorlopig Koopcontract en Passeren Notariële akte
Het is handig als u adviseur of advocaat alvast een bankrekening voor u opent. Dit handig om de grotere geldsom (80% plus onkosten) voor de aankoop op uw rekening kan overmaken.
In Portugal is het gebruikelijk bij het passeren van de akte om een gegarandeerde Portugese bankcheque te overhandigen. Ook de overige kosten kunt u dan gelijk van uw eigen rekening betalen.
Wist u dat er zelfs nog bankcheques bestaan in Portugal?

Wat u nodig heeft om een bankrekening te openen in Portugal?
– Paspoort of ID-kaart
– Fiscaal nummer ofwel ‘numero de contribuinte’
– Bewijs woonadres (of kopie waterrekening o.i.d.)
– Bewijs van beroep (loonstrookje of inschrijving KVK)
– Overige ingevulde formulier door de bank overhandigd
Zoals u ziet komt er aardig wat bij kijken. Wilt u van A tot Z geholpen worden bij het vinden van uw droomhuis? Neem contact op met ons op.
Laat u verrassen door de expertise van DroomhuisPortugal.nl

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button
DutchEnglishGermanFrenchPortuguese